January 27, 2014

Rózsaszín gyémántok reflektorfényben

Talán Marilyn Monroe mégis tévedett: igazából a rózsaszín gyémánt a lányok legjobb barátja. De ő ezt nem tudhatta, a rózsaszín gyémántok az ő korában olyan ritkák voltak, hogy kétséges, hogy egyáltalán látott-e olyat.

Ma is eléggé ritkák, annyira, hogy csupán kb. 50-60 valóban szép új darab kerül a piacra évente, és azok sem nagyobbak, mint egy borsószem. Ha ez kiábrándítóan kicsinek hangzik, akkor gondoljunk csak bele, hogy  egyetlen carat majdnem 1 millió fontot érhet, és  az igazság az, hogy vagy hihetetlenül gazdagnak kell lenned, vagy valami királyi család tagjának, hogy birtokolhass egy 1 ct. fölötti rózsaszín csodát. Természetesen kisebb, kevésbé jó minőségű, világosabb rózaszín gyémántok nagyobb számban léteznek, de azok is még mindig jobbak az átlagos fehérnél.
Az élénk árnyalatok a színspektrum végén az igazán értékesek.
Tiffany rózsaszín gyémántok


Egy csúcsminőségű élénk rózsaszín gyémánt akár 40-szer többet érhet, mint egy ugyanolyan paraméterrel rendelkező fehér. Más színes gyémántokkal ellentétben a rózsaszín gyémánt színét nem a jelen lévő vegyi anyagok okozzák, hanem a rácsszerkezetre gyakorolt feszültség a kőben, ami által a fény rózsaszínben verődik vissza.

Már korábban írtunk róla, hogy az ausztrál Argyle bányából származik a világ összes rózsaszín gyémántjának kb. 90%-a. Máshol is találtak elvétve rózsaszín gyémántokat (Brazília, Oroszország, India), de sehol sem olyan színtelítettségűt, mint az Argyle bányában.

A különleges kövek különleges bánásmódot igényelnek, és minden évben Rio Tinto-ban az Argyle bánya tulajdonos cége meghív néhány kiválasztott ékszerészt és kereskedőt, hogy árajánlatot tegyenek az éves kínálat legjobb 1%-ára,

Ezek a csúcsminőségű rózsaszín gyémántok olyan ritkák, hogy a cég rendezett egy kiállítást a rózsaszín gyéméntokból Londonban, mindössze egyetlen napra. Valószínűleg azért, mert a biztonsági kockázat olyan nagy, hogy nem merték tovább egy nappal se ott tartani őket.

Amíg Nyugat Ausztrália távoli vidékén fekvő Argyle bánya elkezdett rózsaszín gyémántokat kitermelni az 1980-as években, azok olyan ritkaságszámba mentek, hogy gazdag gyűjtők felségterülete volt csak, és nagyobb esély volt látni őket egy múzeumben, ásványkiállításon, mint egy nő nyakában.
Érdekes módon a rózsaszín gyémántokra az angolban mindig nőneműként utalnak.

John Calleija, egy ausztrál ékszerész, aki leginkább rózsaszín gyémántokkal foglalkozik, észrevette, hogy azok vásárolnak tőle, akiknek van már egy 5 vagy 8 carat-os fehér gyémántjuk, és most a másik kezükre keresnek valamit. És ez az a relatív kis méret és különleges színárnyalat, ami sok embernek tetszik.

"Van egy vevőm, aki szereti azt a tényt, hogy bár a gyűrűje néhány millió fontot is ér, mégis elég diszkrét ahhoz, hogy tudja hordani, miközben a farmján a traktorját vezeti."


Argyle Pink Diamond Chart 


Az Argyle rózsaszín gyémántok annyira egyediek, hogy egy külön osztályozási rendszert hozott létre rájuk az Argyle Pink Diamonds. A rendszer minden követ elsősorban szín szerint osztályoz. Például, ahogyan a táblázatból is látszik, az 1p intenzív rózsaszín, színben fokozatosan haladva egészen a 9p-ig. A színskála pirostól rózsaszínig, lilásrózsaszínig, rosé pinkig, pezsgős rózsaszínig és violáig terjed. (Azért ezeket a színeket biztos egy nő határozta meg - a szerk. :D)






{via} {via}

No comments :