July 16, 2013

Színes gyémántok - a természet ritka kincsei (2. rész)

A színes gyémántoknál a szín a legjelentősebb tulajdonság. Míg a színtelen (fehér) gyémántoknál a 4C (carat/súly, tisztaság, szín és csiszolás) egyformán fontos szempont, a színes gyémánt esetében a szín játssza a legfontosabb szerepet a gyémánt értékében. A fehér gyémántoknál a színtelenség az, ami olyan értékessé teszi őket, a színes gyémántoknál pedig pont a szín jelenléte és intenzitása azok, amik emelik a kő értékét.

A legtöbb színes gyémánt nem csupán egyféle színből áll. Néhányuk kettő, három, sőt van hogy négy színből tevődik össze.




A fehér gyémántok szín szerinti osztályozása a szín menyiségének jelenlétét (vagy történetesen a hiányát) méri, és eszerint hat meghatározott kategóriába sorolja.

Fehér gyémánt színskála



Valójában ahol a fehér gyémánt színskála véget ér, ott kezdődik a színes gyémántoké. A fehér színskála utolsó két csoportját "Cape diamonds"-nak is nevezik, amik valójában nagyon halvány, vagy nagyon világos sárga, illetve barna gyémántok.

A színes gyémántok színe három fő paraméterből áll:
  • a gyémánt fő színe
  • a másodlagos szín
  • az intenzitás
Tizenkét fő színes gyémánt létezik:

Balról jobbra: sárga, rózsaszín, kék, zöld, narancssárga, barna, ibolya, szürke, lila, piros, fekete és "piszkosfehér"










A szín intenzitása azt jelenti, hogy a szín maga milyen erősen mutatkozik meg a gyémántban. Ez egy halovány tónustól egészen az élénk erős árnyalatig terjedhet. Minél erősebb, intenzívebb a szín, annál értékesebb a gyémánt.
A GIA (Gemological Institute of America) kifejlesztett egy intenzitás skálát, hogy pontosan meg lehessen határozni a gyémánt intenzitásának a mértékét.
A kilenc fokozat a skálán a következő:
  • Faint (halovány)
  • Very Light (nagyon enyhe)
  • Light (enyhe)
  • Fancy Light (enyhe fantázia)
  • Fancy (fantázia)
  • Fancy Intense (intenzív fantázia)
  • Fancy Vivid, Fancy Deep, or Fancy Dark (élénk-, mély- és sötét fantázia)

Jóllehet, a súly, a csiszolás és a tisztaság rettentően fontos szempontok a gyémánt minőségét tekintve, a szín és az intenzitás a leglényegesebb tulajdonságok a kő értékét illetően.






Jóllehet fontos tudni, hogy nem minden színből létezik az összes intenzitási fok. Például a narancssárga gyémántból nem fordul elő halovány, nagyon enyhe vagy enyhe intenzitású színárnyalat, csak a többi.
















A színes gyémántok osztályozását az 1970-es évek közepén fejlesztette ki a GIA. A fantázia színek egyre terjedő népszerűségének következtében szükség volt egy egységes osztályozásra. A színtelen gyémántokkal ellentétben, mivel rengeteg féle színkombináció létezik, azt találták ki, hogy a természetes színes gyémántokat betű megadása helyett leírással értékelik.
A színtelen gyémántok értékelése ezzel szemben ABC sorrend szerint történik a skálán.































A legnagyszerűbb dolog a gyémánt színében az, hogy soha nem fakul meg. Évekig tárolhatjuk, és elég egyszerűen áttörölni, ugyanolyan tüze marad, mint amikor megcsiszolták. A gyémánt tényleg örök

A színes gyémántokról írtunk már: itt

via fancydiamonds.net.