July 29, 2013

Az ezüst

A tiszta ezüst viszonylag puha, jól alakítható, és könnyen sérül, ezért rendszerint más fémekkel ötvözik, hogy tartósabb legyen.

A legnépszerűbb ötvözete az úgynevezett sterling ezüst, ami 92,5% ezüstöt, és 7,5% rezet tartalmaz.

Jóllehet, más fém is helyettesítheti azt a 7,5% nem ezüst részt a sterlingben, azonban évszázadok tapasztalata azt mutatja, hogy a réz a legjobb kiegészítője az ezüstnek, mert növeli a keménységét és tartósságát, anélkül, hogy befolyásolná a szép színét.

A kevés hozzáadott réznek nincs különösebb befolyása az ezüst értékére. Az ezüst ékszer értékét inkább a készítésbe belefektetett munka, a mesterember szakértelme, és a fazon bonyolultsága adja.

A karcok és egyéb sérülések elkerülése érdekében az ezüst ékszert vagy egy puha kendőbe csavarva, vagy az ékszeres doboz külön részében ajánlott tárolni. Kerülni kell vele a háztartási kemikáliákat, a klórt és ammóniát, és az uszodák klórozott vizét, mivel ezek károsíthatják az ezüstöt.

Figyelni kell arra is, hogy megelőzzük a patinásodást, ami akkor fordul elő, amikor az ezüst reakcióba lép kénnel (lásd: gyógyfürdőkben is például) vagy a levegőben levő kén-hidrogén megfeketíti, és ezüst szulfid képződik a felszínén.
Lehet kapni ezüsttisztító kendőket, folyadékokat, amik ezt a patinát tisztítják le róla.

A rendszeres hordás, és tisztítás a legjobb megelőzése a patinásodásnak.


Forrás: bluenile.com