July 12, 2013

A csodálatos arany





























Az arany valószínűleg a legősibb nemesfém. nemesfém, amit relatív ritkasága, és nyilvánvaló szépsége tett igazán értékessé az emberiség történetében.

Vegyjele 'Au', ami a latin "aurum" szóból ered, jelentése "fényes pirkadat", utalva a fényes sárga színére, és ragyogó csillogására.

A karát az aranytartalmat jelöli, tehát hogy a kész ékszerben az adott ötvözetből mennyi a tiszta arany.
Nem összekeverendő a "carat"-tal, ami a gyémánt és egyéb drágakövek súlyát jelzi. Minél nagyobb az aranytartalom, annál többet ér az ékszer.

  • A 9 karátos arany 37,5% színaranyat tartalmaz
  • A 14 karátos arany színarany tartalma 58,5%
  • A 18 karátos 75 % színaranyat tartalmaz
  • A 22 karátos arany 91,8% aranytartalmat jelent. A 22 karátos arany nagyon puha, nem alkalmas drágakövek foglalataihoz.
  • A 24 karátos arany képviseli a színaranyat. Az arany ebben a formában extrém puha, ékszerkészítésre alkalmatlan.


Fehérarany
A fehérarany sárgaaranyból készül, általában ezüsttel és nikkellel vagy palládiummal ötvözve. A fehérarany legnagyobb aranytartalma a 18 karátos forma. Manapság ebből készülnek leggyakrabban az eljegyzési gyűrűk és a karikagyűrűk.
A fehérarany eredeti színe nem teljesen fehér, van egy enyhe sárgás beütése (hiszen sárgaaranyból van).

Ródium
Ahhoz, hogy teljesen fehér legyen az ékszer, a legvégén egy galvanizáló eljárással ródiummal vonjuk be. A ródium a platina fémek közé tartozó, igen fehér, fényes fém. Természetesen vannak, akiknek tetszik a fehérarany eredeti, enyhén sárgás színe, az ő kérésükre nem vonjuk be az ékszert ródiummal.
Természetesen ez a réteg idővel megkophat, azonban ez nem feltűnő vagy csúnya, és lehetőség van az ékszert ekkor újrapolírozni, és ismét bevonni ezzel a réteggel. Azt nem lehet előre megmondani, hogy mennyi idő alatt kopik le, nyilván függ a használattól - ki mennyire hordja az ékszert, milyen anyagokkal érintkezik a gyűrű, stb.

Az arany a mindennapokban
Bár az arany igen ellenálló, de nem megfelelő használat következtében felülete megkarcolódhat, vagy benyomódhat. Ez különösen igaz a kézen hordott ékszerekre, mint a gyűrűk és karkötők, amik hajlamosak hozzáütődni mindenhez. Mindenképp azt javasoljuk, hogy ékszert ne viseljen senki kemény fizikai munkánál, vagy ha erős kemikáliákkal dolgozik. Az arany legnagyobb ellensége a klór. Többszöri érintkezés meggyengítheti az arany szerkezetét, és akár töréshez is vezethet. Ezért tartsuk távol az ékszereinket klóros készítményektől, uszodától és jacuzziktól is.
Egyéb savak, súrolószerek és más durva kemikáliák, amik a háztartásban megtalálhatók, szintén kárt tehetnek az ékszerben. Legjobb tehát, ha gumikesztyűt húzunk takarításhoz, vagy még jobb, ha levesszük ékszereinket arra az időre.

Tisztítás, tárolás
A nedvességnek, pornak, izzadságnak és sminknek ismétlődően kitett arany idővel elveszítheti a fényét. Ezért fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk ékszereinket.
Használhatunk hozzá langyos, szappanos vizet, de a helyi ékszerészhez is elvihetjük, ahol szakszerűen kitisztítják őket (mi ultrahangos tisztítást alkalmazunk). Tisztítás után mindig alaposan szárítsuk meg, és egy puha ronggyal töröljük át, hogy ne karcolódjon meg, és visszahozzuk a fényét.

A megfelelő tárolás épp olyan fontos, mint a tisztítás. Más daraboktól elkülönítve ajánlott tárolni, hogy ne karcolják meg egymást. Ékszerdobozban, vagy puha kendőbe csomagolva tartsuk a nem viselt ékszereket.

A drágaköves ékszereket javasolt időnként ékszerésszel leellenőriztetni, hogy a foglalatok jól tartanak-e.


via, via