July 08, 2013

A világ egyik leghíresebb piros gyémántja

Ez a csodálatos 0.95 carat. pirosas-lilás gyémánt majdnem 20 évig tartotta a világ legdrágább gyémántjának címét. A "Hancock Red" néven ismert kő Warren Hancock gyémánt gyűjtő és montanai farmer birtokában volt, aki eredetileg 13,500 dollárért szerezte meg 1956-ban. A róla elnevezett követ 1987-ben a new york-i Christie's 926,000/carat áron árverezte el, majdnem hétszeresével felülmúlva ezzel az előző rekordtartót.
A piros gyémántok olyan ritkák, hogy körülbelül mindössze 20 és 30 valódi piros gyémánt létezéséről tudunk, és a legtöbbjük mérete kisebb,  mint fél carat.
Hancock Red

Mivel a piros gyémántok, akár csak a rózsaszínek, különleges színe a kristályrács tökéletlenségéből fakad, és nem szennyeződésből, mint pl. a nitrogén és a bór esetében (a sárga gyémántok színét például a szénmolekulák közé keveredett nitrogénszennyeződés okozza), ezért nagyon speciális és igen csak keresett.
A brazil Hancock gyémántnál van nagyobb híres gyémánt, mint pl. a "De Young Red", de az enyhén barnás árnyalata miatt kevésbé kívánatos, mint egy lilás-piros.

De Young Red


Forrás: .fancydiamonds.net