June 21, 2015

Az Arany Császárnő

A Graff Diamonds nemrég tett közzé képeket egy csodálatos gyémántról, amely felkerül arra a hosszú listára, ami a a világ legritkább és legnagyobb gyémántjait tartalmazza. Graff-ék legfrissebb fogása, amely “The Golden Empress” (az arany császárnő) nevet kapta, egy 132.55 ct.-os "fancy colour" (a színes gyémántok gyűjtőneve), párna csiszolású sárga gyémánt.
A gyémánt egy nyakláncba van foglalva kb. 30 másik sárga gyémánt mellett.
A színes gyémántok a szépségük és ritkaságuk miatt nagyon közkedveltek manapság, mind ékszerbe foglalva mind befektetésként.10.000 felfedezett gyémántból mindössze egy nevezhető "fancy"-nek. Tehát elég ritka esemény egy ilyen különleges színű követ találni, mint ez a sárga gyémánt.
Laurence Graff, a nevét viselő nemzetközi szintű luxus ékszercég alapítója vásárolta meg a 299 ct.-os nyers gyémántot, amiből a "The Golden Empress" született. A kő a Letšeng bányából kerüt  napvilágra, ami a Dél-afrikai Köztársaság területébe ágyazva található Lesothói Királysághoz tartozik.

"A lehetőség, hogy úgy legyen kidolgozva egy gyémánt, hogy bekerülhessen a többi világhírű gyémánt közé, egy izgalmas kihívás volt." - jelentette ki Graff egy beszédében. A cég első lépésben  a legtökéletesebb csiszolás meghatározásához megvizsgálta a nyers gyémántot, utána fogtak neki a munkának.


A Graff cégnek nagy múltja van a sárga gyémántok terén. Hozzájuk fűződik a “The Delaire Sunrise”, a világon a legnagyobb smaragd csiszolású élénk sárga 118.08 ct.-os fancy gyémánt, a "The Gemini Yellows" 51.29 ct. és 55.74 ct. súlyban, és a 100.09 ct. "Graff Vivid Yellow".
Kedden egy 14.49-ct sárga gyémántot tartalmazó Graff gyűrű kelt el 293,000 dollárért a Christie’s New York "Important Jewels" aukcióján.

{via}

További cikkek a színes gyémántokról ITT.

No comments :