January 24, 2014

Drágakőcsiszolás lépésről lépésre

Először egy gyors áttekintés a briliáns csiszolású gyémánt anatómiájáról. A cikkben ugyan nem gyémánt van, és nem is briliáns csiszolás, hanem ovális, azonban a kő részeinek a neve ugyanaz.Tehát felülről lefele nézve: tábla, korona, rundiszt, pavilon és kalett.
forrás: mazaldiamond.com
A bemutatóra kiválasztott drágakő egy 13,3 ct.-os rhodolite gránát Afrikából. A nyers kő alakjából adódóan egy ovális csiszolású követ csiszolt  a kőcsiszoló belőle. A képek lépésről lépésre mutatják a csiszolási folyamatot, amíg a nyers kőből egy csiszolt drágakő lesz.
 
Ezen a képen a nyers kő elülső része látszik:


Ezen pedig a hátulja:
A csiszolási procedúra első lépése alakzatra formálni a csiszolatlan követ, mielőtt fazettákat kap.


A képen jól látható sárgás pontként egy zárvány a kő közepén. Ez a zárvány a csiszolás során ki lesz szedve belőle.


A következő képen az előformálást láthatjuk. A csiszoló egy alap formát ad a kőnek a magas fordulatszámon forgó 260-as szemcseméretű gyémántcsiszoló korongon. Egy kis vizet tesznek a korongra, hogy még hatékonyabb legyen a csiszolási folyamat, és hogy hűtsék a követ.


Ez az előre formázott alakja a kőnek. Látható, hogy az alak nem tökéletes, és van egy nagy horpadás a kőnek azon a részén, ami majd a tábla lesz (a teteje). Erről a két szempontról a következő csiszolási lépésben gondoskodik a csiszoló.


Felmelegítik a csiszoló rudat és a pecsétviaszt. 



A csiszoló rúd helyén tartja a követ, és így hozzá lehet illeszteni a csiszológéphez, ami pedig felcsiszolja és polírozza a kövön a fazettákat. Többféle méretű és alakú ilyen rúd van, az, hogy melyiket használják, függ a kő nagyságától, alakjától is.



A követ is fel kell melegíteni, mielőtt a rudacskára tesszük, hogy kellő tapadást biztosítsunk a viasz, a rúd és a kő között.. Ahhoz, hogy a kő megfelelően odatapadjon, a kő és a viasz hőmérséklete a titok. Ha túl hideg, nem tart jól, ha túl meleg, megfő a viaszod. Miután pár követ elhagysz, egy idő után megérzed a megfelelő hőmérsékletet.


A csiszolónak vigyáznia kell, hogy ne tartsa a követ egy helyen túl sokáig, különben eltörhet, vagy megsérülhet.


A kő hozzá van ragasztva a rúdhoz:


A formáló folyamat befejezése egy egységes, szép alakot kap a gránát. Közben a csiszolókorongot 260-ról 600-as szemcseméretűre cserélték, ami kicsit lassabb a csiszolási folyamata, így a csiszoló jobban tudja szabályozni a csiszolás sebességét. 



Ez a nézet mutatja a kész körvonalait a kőnek, habár a képen lehet, hogy nem tűnik egységesnek, de az alakja jó.



Miután befejeztük a körvonal kialakítását, ráteszek a csiszológépre egy 45 fokos adaptert, ami arra szolgál, hogy 90 fokos táblát csiszoljon.



Ez egy kiváló kép a tábláról, miután be lett vágva, figyeljük meg, hogy a jobb alsó részén van egy bemélyedés. Ez a része ki lesz vágva, amikor a fő korona fazettákat kialakítják.



A következő lépés a fő korona fazetták csiszolása. A 45 fokos adapter el lett távolítva, a rudat a gránáttal visszahelyezik a gépre és leszorítják. A szöget azután változtatják a fő korona fazetták szögéhez.


A képen a 8  főfazetta látható a csiszolás után:


 A csilagfazetták hozzáadása után:


 Az összes korona fazetta csiszolása után:



Ez egy oldalsó nézet a gránátról polírozás előtt. Látható, hogy a fazetták találkozása nem tökéletes. Ezt a korona polírozási művelete során korrigálja a csiszoló.


Ezen a képen a polírozott táblát láthatjuk. A 45 fokos adaptert ismét hozzáillesztik a csiszolóhoz, és a 600-as szemcseméretű gyémánt csiszolókorong helyett egy gyémántporos. réz csiszolókorongot használ a csiszoló.


A tábla polírozása után  következő lépés a főfazetták polírozása. Ezen a fotón a fő korona fazetták látszanak, miután fel lettek polírozva a réz csiszolókorongon.


A korona egy másik nézőpontból, az oldalsó korona fazetták polírozás után:


A csillagfazetták polírozás után:


A rundisztfazetták az utolsók a polírozásnál, a rundiszt (a középső rész) polírozása és a pavilon (alsó rész) csiszolása előtt. Ezen a képen a korona fazettákat látjuk, miután mindhárom sor fel lett polírozva.



A polírozott fazetták oldalsó nézetben:


A koronán a rundiszt az utolsó lépés a polírozásban. A polírozóanyag egy kicsit más itt: por helyett egy 8 karátos gyémántpor pasztát használ a csiszoló.


 Itt látszik a felpolírozott rundiszt. Nem kell az egész követ felpolírozni, mert az anyag nagy része le lesz vágva, amikor a pavilont csiszolják.


A pavilon:



 A négy fazetta alulsó nézetből, miután a réz csiszolókorongon fel lett polírozva:


 Oldalsó nézet ugyanezekről a fazettákról polírozás után:


Két további irányú pavilon fazetta polírozása után. A kő nagyon közel van már a végső formájához.


A közéső fazetták teljesen felpolírozva, már csak 8 további fazetta van hátra a végéig!


A kész pavilon, az összes fazetta tökéletesen összeér:


 És íme a csodálatos kész 4,98 ct.-os gránát. A végső carat súly az eredeti 13,30 ct. -os nyers kő súlyának 37,44 %-a.





{by Jim Rentfrow, via pricescope.com; gem-info.com}

No comments :