January 30, 2014

Egy híres magyar ékszerész Kanadában

Véletlenül bukkantam rá egy képre, ami egyik ékszerét ábrázolja, kíváncsi lettem ki is ő. Érdemes volt utánanéznem: Sir Zoltan Dávid, azaz Dávid Zoltán Budapesten született, majd Kanadába vándorolt ki.

Az ötvös és kőfoglaló képesítést szerzett Dávid Zoltán "ékszerművész"-nek vallja magát - ez az egyedülálló kifejezés jól tükrözi a díjnyertes munkáit.

1980-ban alapította meg a Zoltan David Fine Jewelry Design-t. Austin-ban hozta létre első utcafronti üzletét, ennélfogva a kizárólag kiállításokra szánt művei immár kiskereskedői környezetbe kerültek. Szintén Austin-ben készültek a nemzetközileg is elismert művei, amiket az általa képett alkalmazottak készítettek.

Karrierje során számos egyedi díjban részesült. Ő volt az első designer a történelemben, akit "New Design Talent" (Új Design Tehetség)-nek és " New Designer of the Year" (Az év új designer-e)-nek is kinevezett egyidejűleg a Jewelers of America 2007-ben, a National Jeweler Magazine pedig az elmúlt 30 év top 100 designer-évé nevezte ki.
A legértékesebb teljesítménye valószínűleg a szabadalmazott fémdíszítési technikája, az egyetlen fémdíszítési szabadalom világszerte.

Dávid Zoltán és felesége, Patti
A Dávid család története egészen Szent István uralkodásáig nyúlik vissza, és 1988-ban lovaggá ütötték Sir Zoltan David I tiszteletére, aki szerető apja és a Magyar Nemzet nagyra becsült hőse volt.

Nézzük meg akkor néhány művét, amik valóban igen szépek és egyediek!












{via} {via}{via}{via}

No comments :