January 07, 2014

A hónap köve: a Gránát

A gránát elnevezése nagy valószínűséggel a gránátalma (pome-granate) szóból eredeztethető – egy gyümölcs, aminek mélyvörös-lilás színe hasonlít bizonyos gránát-fajtákra.


Léteznek gránátok, amik fény hatására változtatják színüket, átlátszó zöld színűek, amik a jade kőre hasonlítanak, és olyanok is, amiken halovány, négyágú csillagot láthatunk.
A gránát olyan ásványi és színeltéréssel rendelkező drágakő-családba tartozik, amibe beletartozik a pirop, rodolit, melanit, demantoid, grosszulár, hesszonit, spesszartin, almandin, andradit és ezek kombinációja.

Spessartin gránát kvarcon - Kína


Az ókori Egyiptomban az ékszerész mesterembereknek kedvenc kövük volt. A demantoid gránátot – aminek elnevezése onnan származik, hogy a gyémánthoz hasonló – Oroszország cárjai használták bőkezűen. Oroszország kiváló ékszerésze, Carl Fabergé, imádta hihetetlen nagy csillogásáért, és szerette belefoglalni értékes műveibe.

Csillaggránát Indiából

Utazók a drágakövet magukkal vitték az útra, hogy megvédje őket a balesetektõl. Azt tartották róla, hogy megvédi viselőjét egy sor betegségtől, elhárítja a gonosz szellemeket, kreativitásra késztet és elűzi a haragot.


Azt is tartják a gránátról, hogy bevilágítja az éjszakát, és megvédi viselőjét a rémálmoktól.
Noé bárkája kormányzásához egy gránát-lámpát használt a 40 napon és éjen át tartó szakadó esőben.







(képek: Pinterest)