March 07, 2014

Platina vs. fehérarany - melyiket válasszuk?

Ahogyan már az előző cikkünkben írtunk róla, a fehérarany ezüstös színéhez a sárgaaranyat ötvözni kell fehér fémmel/fémekkel, illetve ródiummal bevonni. Továbbá bizonyos időközönként újra leródiumoztatni, hogy visszakapja az idő közben lekopott csillogó, fehér színét.

Ezzel szemben a platinának egy természetes szürkésfehér színe van, és egy ékszernél a finomsága 90-95% kell, hogy legyen - ha kevesebb, akkor platina ötvözetnek nevezhető csak. Az idő múlásával a platina színe nem lesz sárgás, mint a fehérarany, csak a felpolírozott felület átmegy egy természetes patinába, amit sok ember még jobban is kedvel, ugyanis sokkal kontrasztosanbb mellette a gyémánt csillogása. De természetesen fel lehet újítani, hogy visszanyerje erdeti fényes csillogását. Ez a folyamat ugyanannyiba kerül, mint a fehérarany ékszernél. Érdekesség azonban, hogy a polírozás alatt az arany veszíthet anyagából (természetesen csak mikronnyi mennyiségről van szó alkalmanként), míg a platinának megvan az a tulajdonsága, hogy csupán "kenődik", de nem veszít semmit az anyagából, ezért szó szerint örök darab.

Míg a fehérarany és a platina színe kétségkívül hasonlítanak, de nem teljesen ugyanolyanok. A fehérarany színe ezüstösebb, a platina szürkésebb. Mindkettő tökéletes kiegészítője a fehér gyémántnak, de nem feltétlenül ajánlatos keverni. Azaz ha az eljegyzési gyűrű platinából készült, és ugyanazon a kézen hordjuk a karikagyűrűt is, ragaszkodjunk ugyanahhoz a fémhez, és fordítva.


A fehérarany legnagyobb előnye a platinával szemben az ára. A platina sokkal drágább, mert sokkal ritkább, és kevesebbet bányásznak belőle. Évente csupán 160 tonnányit, szemben az 1500 tonna arannyal. Másrészt a platina fajsúlya nagyobb, 60%-al nehezebb, mint az arany, szóval ugyanaz a gyűrű nehezebb platinából, mint aranyból (és a nemesfémek értékét súlyban mérjük). A másik, hogy a platina ékszer külön eszközöket igényel a készítése során, speciálisan magasabb hőmérsékletet az olvasztásához, és magasabb szakértelmet is a kidolgozáshoz.
Emiatt érthető tehát, hogy a fehérarany foglalat miért kerül kb. feleannyiba, mint egy ugyanolyan platinából.
Because platinum demands separate tools, a special higher temperature gas to work it and requires a higher level of expertise to work with it, you’ll pay more in labor to have your ring made in platinum than in white gold. - See more at: http://www.callagold.com/all-about-rings/white-gold-vs-platinum-wedding-rings/#sthash.ib2UETJR.dpuf
Because platinum demands separate tools, a special higher temperature gas to work it and requires a higher level of expertise to work with it, you’ll pay more in labor to have your ring made in platinum than in white gold. - See more at: http://www.callagold.com/all-about-rings/white-gold-vs-platinum-wedding-rings/#sthash.ib2UETJR.dpuf
Így tehát ha fehéraranyat választunk, marad pénzünk arra, hogy például egy kicsit nagyobb kő kerüljön a gyűrűbe.

A legtöbb fehérarany ékszer 14 illetve 18 karátos. Minél magasabb az aranytartalom, annál finomabb a darab, de annál kevésbé kemény is. A platina nagyon kemény fém, és ahogy már említettük is, erősebb és nehezebb a fehéraranynál. Ez nem csak az árat érinti: azt is el kell döntenie a leendő tulajdonosnak, hogy könnyebb vagy nehezebb gyűrűt szeretne viselni. A platina viszi a prímet a legnehezebb nemesfém kategóriában. A platinából készült karmok nagyobb védelmet nyújtanak a gyémántnak az ékszerben.

Ha valakinek nikkel allergiája van, a platina a jó választás. A nikkel egyike azoknak a fehér fémeknek, amelyekkel a sárgaaranyat ötvözik, hogy fehéret kapjanak. A platina ezzel szemben hypoallergénnek tekinthető. Természetesen létezik azonban nikkelmentes fehérarany ötvözet is, érdeklődjön ékszerészénél.

Bármely anyagot is választjuk, mindegyiknek megvan az előnye, és mivel mindketten nemesfémek, gyönyörű, hosszantartó ékszerünk lesz belőlük.

No comments :