March 14, 2014

A gyöngytenyésztés művészete

A gyöngy, talán minden idők legkedveltebb drágaköve, széles színskálán fordul elő. A legismertebb színek a fehér és a krémszín (egy világos sárgásbarna árnyalat). A fekete, szürke és ezüst színek is közismertek, de a gyöngy színei majdnem minden árnyalatra kiterjednek. A fő színt gyakran megváltoztatják egyéb kiegészítő színek, amik leggyakrabban rózsaszínű (néha "rosé"-nak nevezik), zöld, lila vagy kék. Némely gyöngy mutatja az irizálás jelenségét is, amit gyöngyfényként ismerünk.


A természetes gyöngyök (amiket a köztudatban igazgyöngyöknek nevezünk) kagylós puhatestűekben keletkeznek, mint amilyen a kagyló, és az osztriga is, leggyakrabban egy mikroszkópikus szennyeződés (pl egy homokszem) körül, és minden esetben emberi beavatkozás nélkül.
A tenyésztett gyöngyök emberi beavatkozást és gondozást igényelnek. Manapság a tenyésztési folyamatban részt vevő puhatestűek nagy részét kifejezetten erre a célra nevelik, habár néhány vad példányt is gyűjtenek és felhasználnak olykor.

A beültetés
A folyamat azzal kezdődik, hogy egy jól képzett szakember köpenyszövetet vesz egy - a cél érdekében feláldozott - másik ugyanolyan fajta puhatestűből, és azt egy nucleus-szal (egy gyöngyszem) egyetemben behelyezi a befogadó puhatestű ivarmirigyébe, vagy több darab szövetdarabot nucleus nélkül a puhatestű köpenyébe.
Ha nucleus-t használnak, a köpenyszövet körbenövi azt, és egy kis zsákot képez körülötte, illetve gyöngyházat választ ki a nucleus belsejébe és felszínére, amelynek rétegeiből végül egy tenyésztett gyöngy születik. Ha nem használnak nucleus-t, a gyöngyház a beültetett szövetdarab körül képződik. A puhatestűeket addig gondozzák, amíg el nem érkezik az aratás ideje.


A beültetési folyamat igen komplikált és sebészi kézügyességet igényel. Az osztriga mindössze 2-3 cm.-re engedi kinyitni a héját, máskülönben kiveti magából a nucleus-t. A tapasztalt szakemberek speciális szerszámokat használnak az apró bemetszéshez. A beültetett osztrigák nem bírják sokáig tengervíz nélkül, gyorsan visszakerülnek a tengerbe, behelyezve külön-külön egy hálós zsákba, amiket fagerendákra akasztanak. Az osztrigák védett öblökben növekednek, amik gazdagok természetes tápanyagokban. Télen melegebb vízbe helyezik őket.


A gyöngyszakértők naponta ellenőrzik a vízhőmérsékletet és a táplálkozási feltételeket különböző vízmélységeken, és mindig a legjobb helyekre helyezik az osztrigákat.
Időről-időre az osztrigákat kiemelik a tengerből egy tisztításra és ápolásra. Megtisztítják őket a hínártól, csigáktól és egyéb képződményektől, és speciális keverékkel kezelik őket, hogy megakadályozzák, hogy a paraziták kért okozzanak a puhatestűek érzékeny húsában.
Ezek az értékes osztrigák szigorúan védve vannak minden elképzelhető veszélytől, hogy a lehető legtökéletesebb gyöngyök képződjenek. Jóllehet, a tájfun, planktonok és ragadozók mind áldozatot követelnek, mielőtt a gyöngyöket le tudják aratni.



Az aratás
Az évente milliónyi beültetett osztrigából mindössze kis töredékükben képződik igazán jó minőségű gyöngy. Átlagban az osztrigák fele nem is éli túl a gyöngyhordozást. A túlélők kevesebb, mint 5%-a hoz ideális alakú, lüszterű és színű gyöngyöt. Azt a néhány gyöngyöt azután  megtisztítják, beáztatják és kiválogatják.
Néhány napra egy enyhe tisztítófolyadékba áztatják intenzív fluoreszkáló fény alatt, hogy eltávolítsanak minden lerakódást és szagot, amik felhalmozódhattak, amíg az óceánban állt.
Azután egy finomra őrölt dióhéjjal teli fadézsában megfürdetik őket. A héjakban lévő természetes olajok egy finom ragyogást kölcsönöznek a gyöngynek, anélkül, hogy kárt tennének a felszínében. Miután ilyen luxus spa kezelésben részesültek, gondosan összeválogatják őket.



Ahhoz, hogy egyetlen gyöngysort összeállítsanak, a dolgozóknak több ezer gyöngyöt kell átvizsgálniuk, amik méretben, alakban, színben, lüszterben és minőségben passzolnak. Először is egy speciális szűrőbe öntik őket, ami különböző méretű csoportokra osztják a gyöngyöket. Ezek után egyre kisebb rakásba válogatják őket, alak, alap szín, kiegészítő szín, és végül minőség alapján. Ez az időigényes, aprólékos munka eltarthat akár hónapokig is.
Mindezek befejeztével a gyöngyök készen állnak rá, hogy átfúrják és befoglalják őket egy szép ékszerbe.




A (teljes) tenyésztett gyöngyök négy fő típusa:

  • Akoya - ez a típus a legismertebb az ékszeriparban, Japán és Kína is tenyésztenek sósvízi Akoya gyöngyöket. Az Akoya gyöngyök kicsik, mivel kis osztrigákban képződnek. 9 mm.-esre vagy még nagyobbra nőhetnek, a legnépszerűbb méret 7-8mm. közöttiek. A 6,0-6,5 mm.-esek szépen mutatnak gyerekeken, vagy hölgyeken, akik a diszkrét ékszereket szeretik.
                                                         6-7mm, 7-8mm, 8-9mm, 9-10mm, 10-11mm, 11-12mm

  • Déltengeri - Ausztrália, Indonézia és a Fülöp-szigetek vezető forrásai ezeknek a sósvízi tenyésztett gyöngyöknek. Az arany színűek általában 9-20 mm. között vannak, minél nagyobb a méret, annál nehezebb jó minőségűt találni. Az átlagos méretük 13mm körüli. A fehérek nagyon nagy osztrigákban nőnek, ezért bármekkorák lehetnek 9-20 mm. között. Az ár meredeken megy felfelé a mérettel, minthogy a nagyobbak extrém ritkák.
                                     
        

                                        10-11mm, 11-12mm, 12-13mm      

                                                           9-10mm, 10-11mm, 11-12mm, 12-13mm
  • Tahiti - elsődlegesen a Francia Polinézia szigetein tenyésztik (a legismertebb ebből Tahiti), ezeknek a sósvízi gyöngyöknek a színeik általában fehértől a feketéig terjednek. Méretük általában 8-16 mm. között van, ami azt jelenti, hogy nagyobbak, mint az átlag kis fehér gyöngy, de nem nőnek olyan nagyra, mint a hatamas Déltengeri gyöngyök. A természetes fekete színük alapján különböztetik meg őket.

                                              8-9mm, 9-10mm, 10-11mm, 11-12mm, 12-13mm, 13-14mm
  • Édesvízi - ezeket általában édesvízi tavakban tenyésztik, széles skálán változik az alakjuk, méretük és a színük is. A vezető forrásuk Kína és az USA. 11-12 mm.-re is megnőhetnek, de nagyon pici gyöngyöket is látni.
                                               6.5-7.0mm, 7.0-7.5mm, 7.5-8.0mm, 8.0-8.5mm, 8.5-9.0mm


{via}{via}{via}


No comments :