February 23, 2012

Színes gyémántok - a természet ritka kincsei

A színes gyémántok a természet igazi ritka szépségei. Minden 10.000 karát gyémántból, amit megcsiszolnak, alig egy karátnyi színes gyémánt kerül csak  ki.
Egy, az ausztráliai Argyle bányából kibányászott lilás-rózsaszín gyémánt tehát, a szó szoros értelmében véve "egy a millióból" eset. Többek között ez az oka annak, hogy az elmúlt 30 évben az áruk egyszer sem csökkent a piaci ár alá.
Valójában a legjobb minőségű színes gyémántok ára átlagosan 10-15%-al nőtt évente, ami azt jelenti, hogy némely kő ára minden 5. évben a piaci ár duplájára nőtt. Az emelkedés igazság szerint nem követett egyenes vonalat: voltak megszakítások, amikor az árak stagnáltak vagy alig emelkedtek a gazdasági megszorítások idején. De ezektől a rövid szünetektől eltekintve a színes gyémántok ára csakis egy irányba haladt - felfelé.
A értékpapírok, ingatlanok és egyéb vagyontárgyak bizonytalan és hullámzó értékeivel szemben a színes gyémántok birtoklásának árfolyamcsökkenési kockázata minimális, és csak egy igen rövid ideig állt fenn.
A kifinomult gyűjtők számára, akik megtapasztalják a varázst, ami a gyönyörű műalkotások - ebben az esetben a természet műalkotásai - biztoklásából ered, létezik egy további jutalom is. Egy színes gyémánt birtoklása a presztízs jelévé vált, csak úgy mint a kifinomult ízlés.
Egy színes gyémánt már nem csak a gyűjtők és műértők, hanem a viszonylag kevesebb vagyonnal rendelkezők számára is elérhető. Dollármilliókat érő több karátos rózsaszín, kék vagy zöld gyémántok cserélhetnek gazdát a felsőbb tízezer aukciós házainak bársonyfüggönye mögött, de az elmúlt évtizedben egy eltérő, és sokkal szélesebb piac bukkant fel e szentélyeken kívül, ahol színes gyémántok sora kel el rendszeresen mindenféle méretben és színben.


Az elmúlt évtizedben a színes gyémánt tulajdonosainak és csodálóinak egy új generációja jelent meg, mindannyian azon vágytól vezérelve, hogy olyan érték legyen a birtokukban, amihez hasonló a világon nincs. Támogatóik olyan emberek, akik meganulták, hogy minden színes gyémánt, mérettől és árnyalattól függetlenül egyedi. Ma a színes gyémántok piaca messze túlmegy a főbb aukciósházak határain, ahol az elmúlt időben csak az igazán jó minőségű intenzív rózsaszín, kék és zöld gyémántok számítottak figyelemre méltónak.
A színes gyémántok a természet legritkább művei közé sorolhatóak, és ritkaságuk meghatározza kereskedelmi értéküket. Ahogy az emberek egyre kiműveltebbnek számítanak a színes gyémántok terén, és ahogy az elismertség mértéke egyre bővül, úgy a piac szélessége is.
A színes gyémántok egyre közkedveltebbnek számítanak, és ez csak növeli pesztízsüket. Folyamatosan emelkedő értékük egyre inkább kívánatossá teszik őket.
A piros, zöld, lila és narancs színű gyémántok általában a legritkábbak, amiket a kék és rózsaszín követ a sorban.
Híres gyémántok

 Allnatt - 101.29 karátos párna csiszolású, a GIA (Gemological Institute of America) által élénk sárgának minősített, VS2-es tisztaságú  sárga gyémánt.
A színét a benne lévő nitrogén atomok okozzák, amik a kristály néhány szénatomjának helyébe épülnek be.
A drágakő korábbi brit tulajdonosa, Alfred Ernest Allnat őrnagy után kapta nevét.



 Dresden Green - A Dresden gyémánt színe a meghatározás szerint almazöld, és 40.70 karátot nyom. 1741-ben vásárolta II. Frederick Augustus, Saxony (Lengyelország) királya, és valószínűleg Indiából származik. A drágakő 29.75 × 19.88 × 10.29 mm.-es méretekkel, és természetes zöld alapszínnel rendelkezik, ami kivételesen ritka, és IF (Internally Flawless), azaz hibátlan minőségű.


Hope Diamond - 45.52 ct. mély szürkéskék színű kő. A legenda szerint, a korábban Tavernier kékként ismert gyémánt, az indiai Coleroon folyón lévő templomi bálvány szeméből származik. Ha ez igaz, gyanítható, hogy a szemnek van egy párja is, azonban erről sosem került még semmi napvilágra. Rengeteg legenda létezik azonban arról, hogy a Hope gyémánt tulajdonosát balszerencse sújtja. A világ legnagyobb gyémántja egyszer XIV. Lajos tulajdonában állt, aki egy 67 1/8 ct.-os (13,4 g.) kővé alakíttatta, mint "a korona kék gyémántja", és a király arany koronájába foglalták, amit a ceremóniák alkalmával viselt. A gyémántot ellopták 1792-ben a francia forradalom idején, de 1830-ban ismét nyomára bukkantak, és Henry Philip Hope Londonból megvásárolta 90.000 dollárért. A gyémánt tulajdonosáról kapta nevét.



 Millennium Star - 'D' színű (azaz színtelen), kívül-belül zárványmentes csepp csiszolású, 203.04 ct. gyémánt, tökéletes arányokra csiszolva. A Centenary gyémánt után ez a világon a második legnagyobb csiszolt 'D' színű, zárványmentes gyémánt. Az alluviális lerakódások között találtak rá a zairei Mbuji-Mayi körzetben az 1990-es években. Csiszolatlan állapotban 777 ct. volt, és a De Beers vásárolta fel. A követ Nir Lavnat és a híres Steinmetz Diamond Group csiszolói dolgozták ki. A szakértői csoportnak körülbelül 3 évébe telt, hogy ezt a szikrázó drágakövet tökéletes csepp formájúra csiszolja.


 Moussaieff Red - Ez az 5.51 ct.-os háromszög csiszolású gyémánt, korábban "Red Shield" -ként volt ismert. Úgy tartják, hogy ezt a csodálatos gyémántot egy brazil farmer fedezte fel az 1990-es évek közepe táján. A nyers gyémánt akkor körülbelül 13.90 ct. súlyú volt. Később a William Goldberg Diamond Corporation megvásárolta és megmunkálta a követ, és a Red Shield nevet adta neki. Jelenleg a Moussaieff Jewelers Ltd. birtokában van a gyémánt, így a neve Moussaieff Red Diamond lett.


Ocean Dream - Ezt a pompás 5.51 ct.-os gyémántot Közép-Afrikában találták. A színe annyira rendkívüli, hogy sok drágakő-szakértő azt gondolta, hogy mesterségesen színezett. Egészen addig még sosem találtak ilyen színű és alakú gyémántot. Az Amerikai Drágakő Intézet magyarázata szerint az Ocean Dream gyémánt különleges színét a kő atomszerkezetében lévő repedések okozzák.



Pumpkin Diamond - A Pumpkin gyémánt lélegzetelállító halvány, de mégis intenzív természetes narancs színe az összes létező narancs színű gyémánt közül kimagaslóvá teszi. A GIA (Gemological Institute of America) értékelése szerint a Pumpkin gyémánt a világ legnagyobb élénk narancs színű gyémántja. A gyémántot Dél-Afrikában találták 1997-ben. A csiszolást és polírozást William Goldberg végezte rajta. William Goldberg elvitte a követ a Sotheby's aukciójára, Ronald Winston a "Harry Winston ház"-ból megvásárolta a még mindig név nélküli gyémántot 1,3 millió dollárért.
A gyémánt neve Pumpkin (tök) gyémánt lett, mert Winston a narancs színű gyémántot Halloween előtti napon vásárolta meg.

Steinmetz Pink Diamond - Az 59.60 ct. Steinmetz rózsaszín gyémánt egyike a világ legritkább gyémántjainak. Rózsaszín gyémántból ez az egyik legnagyobb gyémánt, és a Smithsonian Museum-ban állították ki a "Splendor of Diamonds" kollekciójában. 20 hosszú hónap alatt csiszolta meg a Steinmetz Group ezt a gyönyörű gyémántot. A híres Steinmetz rózsaszín gyémántot 2003. május 29-én mutatták be a közönség előtt. Jelenleg a Steinmetz Group tulajdonában van a ritka gyémánt. Más csodálatos gyémánttal egyetemben, mint amilyen a De Beers féle Millenium Star, vagy a Heart of Eternity, ezt is kiállították a Smithonian Museum-ban.

No comments :