February 23, 2012

Platina, a "fémek királya"

A platina évszázadokon keresztül státuszszimbólumnak számított. Ennek az értékes nemesfémnek a felhasználásáról az egyik első feljegyzés i.e. 700 körülre tehető, amikor a felséges Shepenupet papnőt (Théba királyának lányát) arany és platina hireoglifákkal díszített szarkofágba temették.
Az inkák, akik rendszeresen felhasználták a szertartási ékszerek készítéséhez, szintén nagy becsben tartották. Mégis, amikor a spanyol hódítók a 16. században felfedezték, platinának nevezték el, ami "ezüstöcské"-t jelent, és nem tulajdonítottak neki nagy értéket. Az arany lázban égő hódítók a szürkésfehér fémet a folyóba dobták "érni".

A platina tulajdonságai
A platina nagyon kemény, mégis alakítható fém. Olvadáspontja 1769°C, fajsúlya közel kétszer olyan nehéz, mint az aranyé. Fenséges fénye van - egy jó szakértelemmel rendelkező ékszerész elő tudja csalogatni azt a tükörfényes felületet, ami a benne foglalt gyémánt vagy más drágakő legjobb tulajdonságait hozza ki. A felcsiszolt platina semleges színe nem befolyásolja a drágakövek színét

A platina sűrűbb, erősebb, sokkal keményebb és ellenállóbb mint az arany, és ha a kövek megfelelően bele vannak foglalva, kiváló keménysége teljesen valószínűtlenné teszi, hogy a kő valaha is kiessen belőle.
Mivel a platina nem lép reakcióba a levegővel, vízzel vagy más külső elemmel, nem rozsdásodik, korrodálódik vagy veszti el a fényét, mint sok más nemesfém, és sokkal ritkábban vált ki allergiás bőrreakciót az arra érzékenyeknél.

Ez a tulajdonság is hozzájárul a platina keménységéhez. A platinaékszereket több évtizeden keresztül lehet viselni, illetve generációról generációra adni úgy, hogy alig észrevehető változás látszódjon az ékszeren.

Fenséges tisztaság

Amikor az ékszerészek kifejlesztették a platina megmunkálásához szükséges szakértelmet és technológiát, a fémnek megnőtt a népszerűsége, egészen az 1780-as évekig, amikor is XVI. Lajos kijelentette, hogy a platina az egyetlen királyokhoz illő fém, azáltal a "fémek királya" nevet adta neki.

Ahogy az aranynál, a platinánál is legtöbbször a súlya határozza meg az árat. Általában a platinaékszer tisztasága 90-95% között van, míg a 18 karátos arany is mindössze 75% tisztaságú színaranyat tartalmaz. Tehát tisztasága teszi a platinaékszert nehezebbé, mint az aranyból vagy ezüstből készült ékszereket.
A speciális technikáknak, felszerelésnek és szakértelemnek köszönhetően, amik az ékszer kidolgozásához szükségesek, hosszabb ideig tart egy platinaékszer elkészítése, mint más nemesfémekből való előállítása.
A platina sokkal ritkább is az aranynál - tíz tonna érc szükséges 28 gramm tiszta platina előállításához.
Mindezen tulajdonságai teszik a platinát az ékszerkészítésben használt egyik legdrágább fémmé, és segítik a "fémek királya" jelző megőrzésében.




No comments :