August 05, 2015

A hónap köve: a peridot

A peridot élénk zöld színe egy leheletnyi arannyal az ideális drágakő szín a nyári ruhatárhoz. Nem csoda tehát, hogy a peridot az augusztus hónap drágaköve.






A peridot a barokk időszak alatt egy rövid aranykorát élte, azután valahogy a feledésbe merült..

Csodálatos kasmír peridot

Azonban váratlanul, az 1990-es évek közepén nagy szenzáció volt világszerte a drágakőpiacon. Hogy mi volt az oka? Pakisztánban találtak egy gazdag lelőhelyet, csupa kiváló minőségű peridottal. A kemény időjárási viszonyok csak a nyári hónapokban engedték meg a bányászatot, amikor a szokatlanul nagy finom kristályokat levitték a völgybe. Ezek a kövek minden korábbinál gyönyörűbbek voltak, és a raktárak olyan gazdagok, hogy a peridot iránti igényeket máig kielégíti. Hogy hhangsúlyozzák ezeknek a Pakisztánból származó köveknek a különleges minőségét, "kasmír peridot"-nak nevezik, a híres kasmír zafírok után.

64,57 ct. csodálatos csiszolt peridot, mellette egy 7,9 cm. nagy kristály. Mindkettő Pakisztánból származik

Mitől függ a zöld szín?

A peridot egyike annak a néhány drágakőnek, ami egyetlen színben fordul elő. A halvány arany árnyalatú, gazdag zöld színt a benne lévő kis mennyiségű, finom vas okozza. A szín intenzitása a jelen lévő vas mennyiségétől függ.
A peridot nem különösebben kemény - csupán 6,5-7 között van a Mohs skálán - de nem nehéz ügyelni rá és viszonylag robusztus. A peridot macskaszem és csillagperidot különösen ritkák és értékesek. A leggyönyörűbb kövek a Pakisztán és Afganisztán közötti határterületről származnak.

Platina bross gyémánttal és peridottal (Verdura) Photo: Christie's
Schlumberger - Peridot és gyémánt fülbevaló, Tiffany & Co. Photo: Tiffany & Co
Antik vésett  Peridot kámea és gyémánt bross medál Photo: Lang Antiques
Verdura - Máltai kereszt Peridot & fekete zománc fülbevaló Photo: Betteridge

A peridotról már korábban volt szó ITT.


{via} {via}

No comments :