July 11, 2015

A hónap köve: a rubin

http://www.gia.edu/
A Bibliában és a régi szanszkrit írásokban az összes drágakõ közül a legértékesebbnek tartották.
A rubinok császárokat és királyokat díszítettek, és gazdag, tüzes színárnyalataikkal számtalan legendák és mítoszok ihletõi voltak. Évszázadokon keresztül a romantikát és a szenvedélyt szimbolizálták, de a vér színeként a bátorság kövének is tekintették; úgy tartják, hogy a harcosok rubinokat ültettek a bõrük alá, hogy bátorságot hozzon nekik a csatában, és legyõzhetetlenné tegyék õket.

A követ talizmánként is használták, hogy megóvja õket a veszélytõl, szerencsétlenségtõl, megfékezze a vérzést és egyéb betegségeket. Intenzív színét a kõ belsejében egy kiolthatatlan lángnak tulajdonították – vagy néhány legenda a Mars bolygó egy darabjának.

jewelsdujour.com

A rubin a korund piros változata, a zafír testvére. Mint ahogy a zafír, a rubin keménysége is 9-es a Mohs skálán, amivel a gyémánt után a második legkeményebb anyagnak számít. A tiszta korund színtelen. Ötvözetek csekély jelenléte, mint pl. króm, vas, titán vagy vanádium felelősek a színért.
Csupán a piros korund nevezhető rubinnak, a többi mind zafírnak számít.

A rubinok és zafírok közötti szoros kapcsolat mindössze a 19. sz. eleje óta ismert. Mindaddig a piros színű gránátokról és spinelekről is azt gondolták, hogy rubinok.

manderjewelry.com

 Némely rubin csodálatosan selymes fényhatást nyújt, ezt a jelenséget a finom rutiltűknek köszönheti. Amennyiben a rutiltűk csillag alakban helyezkednek el a kőben, ez ún. aszterizmust idézhet elő, és ezeket nevezzük csillag-rubinoknak.

Az eredmény egy hatágú csillag, ami varázslatosan siklik a kő felszínén, miközben mozgatják. Ez a hatás természetesen csak a gömbölyűre csiszolt köveken (kabosonok) érvényesül. A csillag-rubinok értékes ritkaságok.






A legértékesebb kövek Burmából származnak, de bányásszák egész Dél-kelet Ázsia területén. Színük bíborban játszótól a kékes-piroson át a narancsos-pirosig is terjedhet.

http://www.gia.edu/

A szín a rubin legértékesebb tulajdonsága. Az átlátszóság csupán a második. A zárványok nem rontják tehát a minőségét, ha csak nem tompítják az átlátszóságát, vagy ha pont a tábla közepén helyezkednek el.

És épp ellenkezőleg: a zárványok jelenléte a rubin "ujjlenyomata", egyediségének kifejezője, és ugyanakkor valódiságának és természetes eredetének bizonyítéka.

A csiszolás alapvető fontossággal bír: csupán egy tökéletes csiszolás hangsúlyozhatja ki ennek a értékes és drága kőnek a szépségét, hogy igaz lehessen rá a drágakövek királya jelző.
Jóllehet egy igazán tökéletes rubin olyan ritka, mint a tökéletes szerelem - úgyhogy ha szembejön velünk egy, ragadjuk meg!


{via}

No comments :