March 03, 2014

A hónap köve: az akvamarin

Neve a latin aqua (víz) és mare (tenger) szavakból származik.
A legenda szerint az akvamarin a szirének kincse volt, és varázsereje megvédte a tengerészeket.
A legértékesebb akvamarinok a tiszta, mélykék színűek, zöldes árnyalat nélkül. Az égbolt halványkék színétől a tenger mélykékjéig, leginkább a világoskék szín árnyalataiban tündökölnek. Mint minden halvány drágakőnél, az akvamarinnál is fontos szempont, hogy szabad szemmel nézve ne lehessen benne zárványt találni, mivel egy pasztell színű kőnél szembetűnőbbek a belső hibák.


A régi hagyományoknak megfelelően, az akvamarin viselőjének boldog házasságot, örömöt és bőséget garantál az üzleti életben. A különféle színárnyalatoknak jól csengő neveik vannak: a ritka, intenzív kék színű Brazíliából származó akvamarint 'Santa Maria'-nak hívják. Egy gyönyörű akvamarin árnyalat pedig az 1954-es brazil szépségkirálynő után a 'Martha Rocha' nevet kapta.



Majdnem olyannyira közkedvelt, mint a klasszikusok, a rubin, zafír és smaragd. Valójában kapcsolatban áll a smaragddal, lévén mindketten a berillek családjába tartoznak. Azonban az akvamarin, zöld rokonával ellentétben, szinte teljesen zárványmentes. 7,5-8 közötti keménysége a Mohs skálán elég jónak számít, és ehhez társul még csodaszép ragyogása. Ez a keménység nagymértékben megvédi a karcolásoktól.

Szín szerinti osztályozás
A benne lévő vas adja a színét, azt a színt, amely egy szinte felismerhetetlen halvány kék árnyalattól egészen az erős tengerkékig terjed. Minél intenzívebb a szín, annál értékesebb a kő. Néhányuknak egy enyhe, zöldes csillogása van, ami szintén egy jellemző sajátság. Jóllehet, mégis ez a tiszta kék szín az, amely összefoglalja az akvamarint, mivel olyan tökéletesen hozza ki a makulátlan átlátszóságát, és csodás ragyogását.




Cartier Boreal karkötő- Platina, egy 54.95-ct.-os akvamarin, 4 spinell, összesen 7.12 ct. gyémánt






by Gumuchian

Tiffany akvamarin és gyémánt medál
10,80 ct. akvamarin

Robert Procop akvamarin gyűrű






{via} {via}{via}

No comments :