November 08, 2013

A drágakövek története

Tegyünk egy rövid kis kitekintést a gyöngyök, rubinok, zafírok és smaragdok világába!

















A gyöngy

A gyöngy nem ásványi drágakő, de szépsége és fénye (úgynevezett "lüszter"-e) évezredek óta csábít minket. A gyöngyök kagylós puhatestűekben keletkeznek, mint amilyen a kagyló, és az osztriga is, és akkor alakulnak ki, amikor egy kis részecske, például egy homokszem, irritálja a kagylót, hogy az kalcium-karbonátot (mészkő) bocsásson ki magából, ami teljesen bevonja az irritáló részecskét. A szabadon keletkezett gyöngy esetében ez a dolog lehet egy másik, tengerből származó organizmus,  tenyésztett gyöngyöknél pedig az emberek raknak be egy szövetdarabot, vagy gyöngyházat a kagyló belsejébe, hogy elinduljon a folyamat.
A spontán keletkezett gyöngyök extrém ritkák, és ezért a legértékesebbek is. Manapság már tenyésztik őket, és a forgalomban lévő gyöngyök legnagyobb hányada azokból tevődik ki.

Minél kerekebb és simább a gyöngy, annál értékesebbnek tekinthető, de sok más alakzatban előfordulhatnak, ezeket barokk gyöngynek nevezzük.


Egy kis történelem

Hagyományosan az Indiai Óceánon és a Dél-kínai tengeren gyöngyhalászokat alkalmaztak, akiknek az volt a feladatuk, hogy lemerüljenek az óceán mélyére, és összegyűjtsék azokat a kagylókat, amelyek belsejében gyöngy volt. Az akkori az időkben a búvároknak nem volt rá lehetőségük, hogy tudják, melyik puhatestű tartalmaz gyöngyöt és melyik nem, ezért mindet begyűjtötték, amit csak találtak, ezzel masszívan eltékozolva és lecsökkentve a természetes gyöngyöket és a puhatestűek populációját.



A későbbi években felfedezték, hogy Margarita Dél-amerikai szigetén olyan kagylók élnek, amelyek egy egészen egyedi, sárgás árnyalatú gyöngyöt rejtenek magukban.
Jacqueline Kennedy-t ajándékozták meg egy ilyen Margarita gyöngyös nyaklánccal, amikor Venezuelába látogatott.
Mivel a gyöngyhalászat nem volt túl gazdaságos módja az értékes gyöngyök fekutatásának, kifejlesztették a tenyésztett gyöngyök iparágát, elsődlegesen a William Saville-Kent brit biológus vezette kutatás alapján, aki elsőnek alkalmazta a módszert, amellyel előre formázott gyöngyöket ültettek be a puhatestűekbe.
A három legnépszerűbb típus a tenyésztett gyöngyök körében az Akoya, a Déltengeri és a Tahiti.















Rubin

Ezek a piros színű drágakövek színűket a krómnak köszönhetik, és minél sötétebb piros a színük, annál értékesebbek. Vannak olyanok is, amelyek enyhe rószaszín vagy lilás árnyalattal rendelkeznek.




A rubin története egészen i.e. 200-ig nyúlik vissza, amikor kínai kereskedők rubinokkal kereskedtek Xian-ban. Ugyanabban az időben Indiában, Perzsiában és Rómában is találtak ilyen drágaköveket. Egy legenda szerint a harcosok rubinnal díszítették a páncélzatukat, abban a hitben, hogy ezek a kövek bátorságot és hősiességet képviselnek.
A későbbi években leggyakrabban királyi méltóságok körében lett elterjedt, királyok és királynők koronáiban és egyéb ékszerekben tűnt fel. Indiában a hívők úgy tartották, hogy aki rubint adományoz Krisnának, uralkodóként születik majd újjá.
Ilyen vonzereje volt ennek a tűzvörös drágakőnek. Manapság is igen kapós ékszerészek és ékszerkedvelők körében egyaránt.



Egy híres darab az 'Alan Caplan' vagy Mogkok rubin, egy 15,97 ct.-os burmai kő, amit állítólag a Brunei szultánja vásárolt meg.
2011-ben egy 8,24 carat-os rubint tartalmazó gyémánt gyűrű, amit a legendás színész, Richard Burton ajándékozott a későbbi Elizabeth Taylor-nak, 3,7 millió dollárért kelt el egy aukción.













A zafírok
 
Legismertebb színe a kék különböző árnyalatai, jóllehet ez a drágakő mindenféle színben tündökölhet, lehet sárga, lila, rózsaszín, narancssárga, barna és zöld is, csak piros nem, mert azt már rubinnak hívjuk, hiszen mindketten a korund családba tartoznak.
A zafírok értékét a földrajzi hovatartozásuk mellett a színük, csiszolásuk, tisztaságuk és súlyuk alapján határozzák meg.



 Egy kis történelem

A legenda szerint már i.e. a 12. században a trójai Heléna birtokában volt egy zafír kő, és az idő óta a királyi méltóságok és a gazdag társadalmi réteg megbecsült drágaköve. Úgy tartják, hogy a bibliai Salamon király is zafírral kérte meg Sába királynő kezét.
Diana hercegnő zafírt választott az eljegyzési gyűrűjébe, és ugyanezt a gyűrűt kapta meg Kate Middleton, amikor elfogadta William herceg leánykérését.


A zafírokat majdhogynem véletlenségből találták meg, amikor nagy hullámok a folyómederbe sodorták a drágaköveket. Szinte a felfedezésük után rögtön a méltóságok megkövetelték jelenlétüket az ékszerkollekciójukba.
Ma a zafírok vezető termelője Madagaszkár, nyomában szorosan Ausztráliával.














Smaragdok

A smaragdok krómot és vanádiumot tartalmazó zöld drágakövek. Minél áttetszőbb vagy tisztább egy smaragd, annál értékesebb. Léteznek kékeszöld és sárgászöld árnyalatúak is.



Egy kis történelem

Úgy tartják, hogy i.e. 4000-el a babiloni időkben kereskedők üzleteltek smaragdokkal. Állítólag Kleopátra volt e drágakő első csodálója, és mint minden értékes drágakövet, ezt is elsőként a királyi hatalom tette magáévá.
Shah Jahan király, aki a Taj Mahal-t építtette a feleségének, smaragdot használt talizmánként, hogy megvédje a gonosz ellen.
Az ókori egyiptomiak múmiájukat smaragddal együtt égették el, mert azt tartották, hogy a zöld szín örök életet nyújt.
1568 körül, a Kolumbiát megszálló spanyolok bőséges smaragd lelőhelyet találtak ott, megkezdődött a világ elkápráztatása a kolumbiai smargadokkal. Azóta is a kolumbiai Muzo bánya az egyik legnagyobb smaragd kitermelője, közvetlenül utána áll Brazília és Zambia.



{via}