January 21, 2014

A 10 legértékesebb magán ékszerkollekció, ami aukción elkelt - I. rész

Amikor egy jelentős magánkollekció kerül aukcióra, mindig hatalmas izgalom és zsongás üti fel a fejét. Amióta csak léteznek aukciós házak, prominens személyek privát ékszerkollekciói is fel-feltűnnek.
A világ két legnagyobb aukciósháza, a Christie’s és a Sotheby’s gyökere a 18. századig nyúlnak vissza. A Christie’s hírneve szépművészeti alkotások eladásából származik, míg a rivális Sotheby’s-é a ritka könyvüzletre vezethetők vissza.
Idővel mindkét aukciósház nyitott más luxus árverési cikkek irányába, történetesen ékszerekre és ritka drágakövekre is szakosodtak. Azelőtt az ékszer csupán csak egy része volt a sokkal nagyobb értékű árveréseknek.
A Christie’s első ékszer eladása a Francia Forradalom következménye volt, amikor 1795-ben XV. Lajos király szeretőjének, Madame du Barry-nak pompás ékszereit árverezték el. Az eladás 8791 fontot ért el (1,3 millió dollár ma), ami közel 200 év alatt a legnagyobb értékű elárverezett ékszerkollekció volt.

1.  Az Elizabeth Taylor kollekció:  'The Legendary Jewels' - $137,235,575 
Christie’s New York, December 13 & 14, 2011

Az ékszerimádó Elizabeth Taylor hatalmas mennyiségű ékszert halmozott fel az élete alatt. Ez a legendás kollekció más javakkal egyetemben a Christie’s new york-i aukcióján kelt el. A kétnapos árverés alatt elkelt 270 tétel elérte a döbbenetes 156,8 millió dollárnyi eladási értéket.
Rekordokat döngetve az aukció világszerte nagy figyelmet kapott szenzációs ékszereivel, amik a nagy ékszerházak műhelyeiből származtak, mint amilyen a Bulgari, David Webb, Cartier és Van Cleef & Arpels.



Az aukció fő szenzációja egy 16. századi gyöngy nyakék volt, a La Peregrina, amit 11,842,500 dollárért adtak el. A nyaklánc két világrekordot is megdöntött aukciókon: mint történelmi gyöngyös műtárgy (eltörölve a 2005-ös 2,5 millió dolláros rekordot ezzel, amit a  La Regente tartott) és mint gyöngyös ékszer (túlhaladva a 7 millió dolláros rekordot, amit a The Baroda Pearls gyöngysorért fizettek 2007-ben a Christie’s aukcióján New Yorkban.)


La Peregrina – Egy igazgyöngy, gyémántok, rubin és tenyésztett gyöngyök. By Cartier
Photo courtesy of Christie’s

További jelentős darabok még az árverésből:

The Elizabeth Taylor Diamond,  33.19 ct. D-színű, potenciálisan Internally Flawless (azaz tökéletesen tiszta belül) gyémánt, ami egy 8,818,500 dolláros, és egy rekord 265,697 dolláros karátárat állított fel.

'The Elizabeth Taylor" gyémántos gyűrű
A gyűrű ajándék volt Richard Burton-től 1968-ban. Az Elizabeth Taylor gyémánt állandó eleme volt Ms. Taylor életének, amit majd' 30 éven át jóformán minden nap viselt.  Eredeti neve Krupp gyémánt volt, amit Elizabeth Taylor emlékére halála után neveztek el "The Elizabeth Taylor Diamond"-nak.
Photo courtesy of Christie’s

The Taj Mahal Diamond, egy indiai gyémánt-jade nyakék (rátéve egy hozzáillő rubinos arany nyakláncra, amit a Cartier tervezett hozzá), Richard Burton szülinapi ajándéka volt Elizabeth Taylor 40. születésnapjára. Ez a történelmi darab jócskán túlszárnyalta az előzetes becsléseket, amik 300,000-500,000 dollár közöttire tippelték az eladását. A végső ár elképesztő: 8,818,500 dollárért kelt el.


The Taj Mahal Diamond
Egy vésett szív alakú tábla csiszolású gyémánttal a közepén, gyémánttal és jadéval , a lánc kb. 1972-ből származik, a hossza állítható (by Cartier)
Photo courtesy of Christie’s

A Bvlgari smaragdos garnitúra csodálatos összeillő smaragd és gyémánt ékszerekből áll, egy bámulatos 24,799,000 dolláros végső árral. Taylor 1962 és 1967 között jutott a kollekcióhoz, a legnagyobb részét a római Bvlgari üzletből választotta ki, ahova gyakran utaztak együtt.


Elizabeth Taylor smaragdos-gyémántos garnitúrája (a virágos bross nincs a fényképen)
Photo courtesy of Christie’s

The Bulgari Sapphire Sautoir, egy gyönyörű süvegcukor alakú 52.72 carat-os cabochon zafírral, 5,906,500 dollárért kelt el. Ez az Art-Deco stílusú lánc szintén ajándék volt Richard Burton-től Elizabeth Taylor 40. születésnapjára 1972-ben.


The Bulgari Sapphire Sautoir, most már állandó része a Bulgari’kolekciójának
Photo courtesy of Christie’s

The Richard Burton Ruby and Diamond Ring, 8,24 carat, Van Cleef & Arpels tervezésű gyűrű, egy újabb ajándék a gáláns Richard Burton-től 1968 karácsonyán. Burton megígérte feleségének, hogy vesz neki egy különleges rubint, tökéletes piros színben. 4 évvel az ígérete után egy kis dobozt rejtett el Elizabeth karácsonyi ajándékai közé - olyan kicsi csomag volt, hogy Elizabeth először nem is vette észre, amikor a többi ajándékát bontogatta. A gyűrű 4,226,500 dolláros áron kelt el, felállítva rekordot ezzel a rubin carat ára között  512,925 dollárért.


The Richard Burton Ruby and Diamond Ring by Van Cleef & Arpels
Photo courtesy of Christie’s


2.  A Windsori hercegnő ékszerei - $50.3 millió
Sotheby’s Geneva, April 2& 3., 1987




1987 áprilisában a kétnapos aukció a Windsori hercegnő ékszereivel a Sotheby's-nél örökre megváltoztatja az ékszer árverések világát.
A nemzetközi híresség és divatikon, a hercegnő,  azaz Wallis Simpson, híres volt arról, hogy botrányos módon elcsábította VIII. Eduárd brit királyt, hogy mondjon le a trónról, és inkább vegye el őt feleségül.
A 35 évnyi házasságuk alatt a herceg a világ legnagyobb ékszerházainak gyönyörű egyedi ékszereivel halmozta el őt.

Ez a kitűző a 20. házassági évfordulójuk alkalmából készült, 1957-ben, a Cartier tervezésében.
Középen smaragdokkal kirakott W és E monogramokkal, a római számok rubinokkal, felül egy koronával, körben gyémántokkal.
Photo courtesy of Sotheby’s

A több mint 300 darabból álló figyelemre méltó kollekció olyan neves ékszertervezők munkáját őrzi, mint pl. a Cartier, Suzanne Belperron és Van Cleef & Arpels, közülük sok egyedi ékszer is van, amik meghatározták a hercegnő divatkövető stílusát.
24 ország licitálói közül olyan neves vevők is kikerültek, mint pl. Elizabeth Taylor, a Cartier múzeum, Calvin Klein és Laurence Graff ékszerész.


Windsor hercege és hercegnője

























Egy Van Cleef & Arpels gyémánt és rubin toll alakú bross, aminek végső árát $112,000 dolárra tippelték, egy megdöbbentő 806,000 dollárért ment el végül.


A “feuilles de houx”, egy dupla toll alakú bross, az egyik rubinokkal kirakva, a másik baguette gyémántokkal, a Van Cleef & Arpels cég archívumában jegyzett rekorddal, mint az első rubinos ékszer, ami láthatatlan foglalattal készult. VIII. Eduárd király vásárolta Mrs. Simpson-nak Karácsonyra 1936-ban.

Gyémánt és rubin nyakék a Cartier-től  2,603,308 dollárért kelt el


Egy 18 K-os drágakövekkel kirakott arany cigaretta tárca a következő véséssel: “David from Wallis Christmas 1935,” egy belevésett térképpel, ami egy közös európai utazás vázlata, 266.000 dollárért árverezték el, ami a becsült értékének majdnem a 100-szorosa.


18 K-os arany tárca, Cartier, London, 1935, az elején egy európai térkép sárga-és vörösaranyból, belevésve különböző helyszínek nevével, mindegyik kiemelve egy cabochon drágakővel vagy gyémánttal.
Photo courtesy of Sotheby’s





A herceg 19,77 ct.-os smaragd eljegyzési gyűrűje a Cartier-től, 2,1 millió dollárért vették meg (a becsült értéknél 4,5x többért)



Egy pár sárga gyémántos hajtóka melltű, 40 illetve 52 carat, a becsült érték négyszeresét,2,273,000 ért el az eladáskor (a győztes licitáló Laurence Graff volt).




Egy pár csepp csiszolású sárga gyémánt hajtóka tűbe foglalva, a herceg Harry Winston-tól vásárolta 1948-ban.

  • A teljesen zárványmentes Winston gyémánt súlya 31.26 carat, 3,122,746 dollárért kelt el, 378 százalékkal többért, mint a becsült értéke.
  • Egy 206-carat zafír medál pedig 350,000 dollárért

Ez a 206.82-carat zafír medál gyémántokkal körbefoglalva a Cartier cég alkotása 1951-ből


 Cartier nyakék ametiszttel, türkizzel, gyémántokkal, 373,996 dolláros áron adták el


Cartier Paris, 1947. Csavart arany és platina, briliáns és baguette gyémántok, egy szív csiszolású ametiszt, 27 smaragd csiszolású, és egy ovális ametiszt, és cabochon türkizek. A Windsori herceg parancsára tervezték és készítették, aki beszerezte hozzá az összes drágakövet, a türkizt kivéve. 
N.Welsh, Collection Cartier


Kék kalcedon, zafír és gyémánt ékszergarnitúra Suzanne Belperron-tól:

A Windsori herceg Belperron  kalcedon kollekciója
Photo courtesy of Verdura

Az egyedi tervezésű ónix és gyémánt párducos karkötő a Cartier-től, a becsült ár ötszöröséért kelt el, 1,27 millió dollárért.




Egy hozzáillő Cartier kitűző, zafírokkal és gyémántokkal 933.000 dollárért elárverezve, ami a becsült ár hétszerese volt.


Cartier Paris, 1949. Platina, fehérarany; gyémántok; két csepp alakú gyémánt (a szemei); egy 152.35-carat kasmír cabochon zafír, és apró zafírok. Ez a párduc a második 3 dimenziós példány, amit a Cartier a Windsori hercegnek készített.

Elizabeth Taylor vásárolta ezt a kitűzőt, amit a Walesi herceg tollai és koronája alapján terveztek, 623,327 dollárért. Majd 2011 decemberében újra értékesítették, Taylor legendás ékszerei részeként, akkor 1,314,500 dollárért kelt el.


'The Prince of Wales' bross – 1935-ben tervezte az akkori Walesi herceg a leendő menyasszonya számára. Elizabeth Taylor vásárolta meg, aki közeli barátja volt a a Windsori hercegnek.
Photo courtesy of Christie’s
            

Egy természetes gyöngyökből és gyémántokból álló nyaklánc a Cartier-től, hivatalosan Mária királynőhöz tartozott, Calvin Klein vásárolta meg 1987-ben 733,333 dollárért - ami egy rekord ár volt akkoriban a természetesen gyöngyök terén. Két évtizeddel később Klein-ék eladták a gyöngysort a Sotheby’-nek 3,625,000 dollárért.

28 db. természetes gyöngyből álló gyöngysor, méretük 16,8 mm-9,2 mm. közötti, kiegészítve egy ovális kapoccsal, 2 smaragd csiszolású gyémánttal benne, és két fantázia csiszolású gyémánttal, 20 kis kerek gyémánttal övezve.
Photo courtesy of Sotheby’s



2010-ben, 23 évvel az aukció után a Sotheby’s átcsoportosított 20 darabot az eredeti árverésből egy másodikba, ami az 'Exceptional Jewels and Precious Objects Formerly in the Collection of The Duchess of Windsor' néven zajlott, és az összbevétel elérte a 12,5 millió dollárt.

Flamingó jellegzetes tatásban, a tollazata smaragdokkal, rubinokkal és gyémántokkal kirakva, a csőrében cabochon citrin és zafír van, a szeme zafír, a feje, nyaka, teste, és a lába különböző csiszolású gyémántokkal
Photo courtesy of Sotheby’s
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Folytatjuk!

{via}

No comments :