September 02, 2013

A csodálatos Paraiba turmalin

A világ egy embernek, - és töretlen hitének - köszönheti ennek az egyedülálló drágakőnek a felfedezését az 1980-as években.: ez volt Heitor Dimas Barbosa. Ő és az asszisztense évekig fáradhatatlanul ástak a brazil Paraiba állam hegyeiben, mindössze egy halovány megérzéssel, hogy valami különlegeset fognak találni - ezek az izzó drágakövek villámgyorsan a világ legritkább és legkeresettebb kövei közé kerültek.



Heitor Dimas Barbosa 1981-ben kezdte meg a feltárást egy régi, rozoga, külszíni fejtésű bányában.
Egyik mély gödröt ásta a másik után a kemény földben - sikertelenül. Aztán egyszerre csak, öt és fél év elteltével megjelentek a turmalin első jelei az aknafolyosó zugaiban.
Végül 1989-ben felszínre vittek egy maréknyi csodálatos turmalin kristályt, amelyek olyan színben pompáztak, amiről az emberek addig csak álmodtak.
Sajnálatos módon pont ekkor a "Paraiba turmalinok atyja" éppen egy betegségből lábadozott, így nem tudott ott lenni a bányánál. A nyers kristályokat azonban eladták, mégpedig anélkül, hogy ő láthatta volna őket.


A turmalinnak majdnem minden árnyalata fellelhető Brazíliában, de egynek sincs ilyen élénk ragyogása, mint a Paraiba turmalinnak.A benne található réznek köszönhetően a színskála a feltűnő türkiztől a méltóságteljes kékeszöldig húzódik, de a neonfényű csillogás az, amitől igazán ragyog ez a kő, és ami a Paraiba turmalint olyan egyedülállóvá teszi a többi drágakő között.
A ritkaságát tekintve minden 10.000. kibányászott gyémántra jut egy Paraiba turmalin.




















{via}{via}