March 05, 2014

Fémes tévhitek, avagy miből van a gyűrűm?

Mi a különbség a a sárgaarany és a fehérarany között? Ezek két különböző fémet jelentenek? Nem minden arany csak aranyból áll?
Ezek a kérdések sokszor felmerülnek vásárlóinkban, és főleg aki eddig nem sűrűn hordott ékszert, pláne nagyobb eséllyel nincs tisztában ezekkel a dolgokkal. Sokszor utalnak például nálunk a sárgaaranyra, mint "sima arany", meg "normális arany"..
Nézzük tehát mik a különbségek!



A színaranynak aranysárga színe van, és olyan puha, hogy nem lehetne belőle ékszert készíteni, mert nem bírná a mindennapos hordással járó behatásokat. Meghajolna és behorpadna, mielőtt még feleszmélne az ember. Ezért szükséges a színaranyat különböző ötvőzőkkel keverni, hogy keményebbek és ellenállóbbak legyenek.
A legnépszerűbb ötvözet a 14 karátos arany. Ez azt jelenti, hogy a 24 részből 12 rész színarany, vagy más szóval 58,3 százalék színaranytartalma van. A sárgaaranynál a maradék 10 alkotórész hagyományosan 5 rész réz, és 5 rész ezüst.
Ez az ötvözet egy kemény, mégis szép fémet eredményez az ékszeripar számára.

A magasabb minőségű ékszereknél jellemzően 18 karátos aranyat használnak. Ebben az esetben 18 rész színarany, 3 rész réz, és 3 rész ezüst, illetve 75%-ban színarany tartalmú az ékszer. A magasabb színaranytartalom egy mélyebb arany színt kölcsönöz a 18 karátos aranynak, mint a 14 karátosné, illetve természetesen egy magasabb ár is társul ehhez.

Akkor tehát mi a fehérarany? A színaranytartalom ugyanaz a 14 és a 18 karátos fehéraranyban, mint a sárgaarany eme megfelelőiben. Ami különbözik, az a többi összetevő. A fehérarany jellegzetes keveréke a színaranynak és a nikkelnek. A nikkel keményebbé teszi a sárgaaranynál, és fehér színt kölcsönöz neki.

Azonban a színarany sárga, a nikkel szürke, és amikor ezeket ötvözzük, nem a fehéraranytól megszokott ezüstösen fehér színt kapjuk, hanem egy sárgásszürke fémet. De senki (legalábbis nagyon ritka) nem akarja, hogy a fehérarany ékszere sárgásnak vagy szürkének tűnjön, szóval hogy lesz ebből olyan ragyogó fehér kinézet, amihez hozzá vagyunk szokva?

A fehérarany szinte mindig be van vonva ródium réteggel. Szinte elképzelhetetlen, hogy egy ékszerüzlet kirakatában olyan fehérarany ékszer legyen, amelyik nincs leródiumozva. Az ékszer készítésének legutolsó lépése, hogy egy galvanizáló eljárással ródiummal vonjuk be. A ródium a platinafémek családjába tartozó  világos ezüst színű fém. Mivel rettentően drága, csupán felületi kezelésre alkalmazzák - senki nem fog találkozni egy pusztán ródiumból álló ékszerből.
Hallották már valaha, hogy valaki azt mondta, hogy a fehérarany ékszerem besárgult? Ez a megfogalmazás így nem teljesen pontos. A vékony ródiumréteg nem marad fenn örökké - ahogy más kemény felületekkel érintkezik, pl. a kormányt megfogjuk, hozzáér az asztalhoz, kilincshez, telefonhoz, tulajdonképpen bármilyen felülethez, a ródium lassan lekopik, és így láttatni engedi a fehérarany eredeti sárgásszürke színét. A két szín közötti  kontraszt adja a sárgás színhatást.



A megoldás a problémára a gyűrű felújítása: tisztítás, polírozás és újraródiumozás. A szükséges lépések ehhez pedig a továbbiak: tisztíttassuk ki ékszerészünkkel, aki professzionális módszerrel, ultrahangos tisztítóval tökéletes eredményt tud elérni. A következő lépés az ékszer felpolírozása, hogy a maradék ródium réteget teljesen eltávolítsuk, illetve az idő során a mindennapos hordás alatt felhalmozódott karcokat eltüntessük. Csupán ekkor lehet újra bevonni egy friss ródium réteggel.


Életmódtól függően évente-kétévente szükség lehet erre. Mi fel is szoktuk ajánlani, hogy évente egyszer hozzák el a nálunk készített ékszert, és akkor térítésmentesen felújítjuk, és ellenőrizzük a drágaköveket, hogy biztonságosan tartanak-e a foglalatok, nem sérültek-e meg.



Reméljük, így már kicsit érthetőbb a dolog, de ha mégsem, kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét ékszerészét. :)


{via}{via}

No comments :